Vi har fått to konsesjoner
NVE mener at det er nødvendig å se noen bygde anlegg under norske forhold for å kunne vurdere konsekvensene og å avveie fordeler mot ulemper. NVE har stilt en rekke krav til bygging og drift av solkraftanleggene, blant annet for å sikre at de etableres så skånsomt som mulig og at virkninger for allmenne interesser reduseres til det akseptable.
Blir referanseprosjekt
– Det har nok vært en utfordring for NVE å behandle solkraft, det er nytt i Norge og det er ikke etablert klare rammer for slike prosjekter. I denne runden er det fire solkraftanlegg som har fått konsesjon, hvorav vi skal bygge og drifte to av dem, forteller daglig leder i Innlandet Fornybar Cecile Arnemo Åsmul.
– NVE mener at det er nødvendig å se noen bygde anlegg under norske forhold for å kunne vurdere konsekvensene og å avveie fordeler mot ulemper. Dessuten mener NVE at de miljømessige virkningene av de fire aktuelle anleggene er akseptable.
Naturvennlig
– Begge anleggene vi skal bygge er for det meste på det vi kaller gråareal, utdyper prosjektsjef Torgeir Leet Halvorsen i NØK fornybar.
– Måna på et areal som er forsøkt oppdyrket, mens Kile bygges på en nedlagt pelsdyrfarm. Vi ønsker å begrense naturinngrepene så mye som mulig i alle våre prosjekter. Fornybar energi skal kunne produseres på en så miljøvennlig måte som mulig, og det poenget har nok NVE sett i våre prosjekter. I søknadsbunken ligger det svært mange solkraftsøknader som ikke hensyntar naturen slik vi har gjort, forteller Torgeir. -Måna solkraftverk blir dessuten det nordligste solkraftverket i Norge, og Kile det nest nordligste, så vi føler vi bryter nytt land, legger han til.
Tursti inne i Måna solkraftverk
Solkraftverket på Måna i Alvdal skal være åpent for turgåere, og folk skal kunne gå tur gjennom solkraftverket.
– Dette var gjort med bakgrunn i høringsinnspill, og samtaler med de som bruker området. NVE har tatt med dette punktet i konsesjonsbetingelsene, så vi skal beholde stien og legge til rette for friluftsliv inne i parken, forteller prosjektutvikler Arne Sandbakken.
– Ser vi til Sverige, så er det vanlig at solkraftverk gjerdes inn med over to meter høye gjerder og lukkes for ferdsel. Vi skal derimot ha grinder og bevare tursti igjennom hele kraftverket. For oss er det viktig at folk får et forhold til anlegget og til energiproduksjon, forteller Arne Sandbakken som har vært med på prosjektet siden starten.
Les mer om konsesjonene hos NVE her: