Innsikt

Livsløpet til et solkraftverk

Livsløpet til et solkraftverk strekker seg som oftest godt over 30 år, og omfatter mange faser.
illustrasjon for Innlandet fornybar som viser solkraftverkprosessen

Planlegging, anleggsfase, drift og tilbakeføring av område er de overordnede fasene i livsløpet til et solkraftverk. Men det er også mange prosesser i hvert av stadiene som må gjennomføres. Dette er de vanligste:

Planlegging og utvikling

I denne fasen finner vi et egnet område med høy solinnstråling og tilgang til infrastruktur, som for eksempel veinett og kraftnett, slik at en sikrer leveransetilgang for produsert kraft i nettet.

Når det er gjort, blir det utført en grundig utredning av miljø- og sosiale konsekvenser, deriblant hvordan lokal flora, fauna og samfunn kan bli påvirket av solkraftverket.

I tillegg inngås det intensjonsavtale med grunneier om leie, og det blir søkt om tillatelse og godkjenninger fra lokale myndigheter om arealbruken.

Når konsesjon er gitt, blir intensjonsavtale omgjort til leieavtale. Grunneieravtalene er på 30 år, men kan fornyes for en leietid på 30 nye år.

En viktig del av planleggings- og utviklingsfasen, er design og prosjektering. Her blir det gjort en detaljert planlegging av tekniske spesifikasjoner, inkludert solcellepaneler, invertere og annet nødvendig utstyr.

Finansiering for prosjektet blir sikret i denne fasen.

Før solkraftverket kan realiseres, må en også søke om konsesjon til bygging og drift fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

Anleggsfase

Den neste fasen i livsløpet til et solkraftverk, er selve bygging av anlegget og det som må til for at solkraftverket skal omdanne solenergi til elektrisitet og få den distribuert.

I denne fasen jobbes det med den fysiske oppføringen av infrastruktur, installasjon av solcellesystemet, og tilkobling til kraftnettet.

Driftsfasen

Driftsfasen går over minimum 30 år, og starter med gjennomføring av nødvendige tester og eventuelle justeringer før solkraftanlegget settes i ordinær drift.

Overvåking av ytelse og regelmessig vedlikehold av solcellepaneler, invertere og annet utstyr, er også en viktig del av driftsfasen for at en skal få omdannet mest mulig av energien som er tilgjengelig i solstrålene til solkraft. I tillegg er det vedlikehold av arealer for å sikre færrest mulig skygger, samt optimalisering ved for eksempel å bytte ut foreldede komponenter.

Tilbakeføring eller videreføring

Når kraftverket har nådd slutten av levetiden sin, kan leieavtalen bli fornyet for 30 nye år. Demontering og tilbakeføring er også et alternativ.

Det første alternativet innebærer at en søker om konsesjon for 30 nye år, og eventuelt bytter ut de komponentene som er foreldet.

Dersom solkraftverket ikke blir driftet videre, blir alt utstyr demontert og fjernet. Tomten tilbakeføres til sin opprinnelige tilstand, eller til en stand som er godkjent av lokale myndigheter og grunneiere.

For å minimere miljøpåvirkningen, skal alle komponenter i et demontert solkraftanlegg skal resirkuleres.

Er det noe du lurer på, kan du alltid ta kontakt med oss.