Innsikt

Hvor mye energi kan vi høste fra sola?

Hvor mye solenergi vi kan høste i Norge, varierer hvor i landet vi befinner oss. I innlandet i Norge er den årlige solinnstrålingen omtrent 1000 kWh per kvadratmeter.
energi-fra-sola-hus-innlandetfornybar-low

Med ett moderne solcellepanel på 1,5 til 1,8 m2 kan vi generere rundt 250 kWh med strøm per år. Dagens solcellepaneler kan omgjøre 18-23% av solenergien til elektrisk strøm.

Fem faktorer som påvirker energiproduksjonen fra solceller

1. Solcellepanelenes effektivitet

Moderne solcellepaneler har en effektivitet på rundt 18-23%, noe som betyr at de kan omdanne 18-23% av solenergien som treffer dem, til elektrisk energi.

2. Størrelsen på solcelleinstallasjonen

Jo flere solpaneler vi har, jo mer energi kan vi generere. Energiutbyttet måles ofte i watt (W), kilowatt (kW), eller megawatt (MW), og størrelsen på installasjonen har direkte innvirkning på total energiproduksjon.

3. Plassering av solenergianlegget

Plasseringen spiller en stor rolle i hvor mye sollys som er tilgjengelig for solceller. Fjell i horisonten eller høye elementer som hus og trær i nærheten kan skygge for panelene og redusere produksjonen.

4. Vinkel og retning av solpanelene

Solpaneler som er optimalt vinklet mot solen vil motta mer energi. I de fleste tilfeller betyr dette at de bør være orientert mot sør her på den nordlige halvkule. Optimal tilt eller vinkel vil være rundt 35 grader.

5. Vær- og klimaforhold

Skydekke, tåke og forurensning kan redusere mengden sollys som treffer solpanelene. Snø kan både blokkere sollys og reflektere det mot panelene, avhengig av oppbyggingen av snøen. Snø kan reflektere opptil 90% av sollyset.

For å unngå at snøen dekker solpanelene, kan vi bruke bifaciale (tosidige) paneler. Da vil baksiden motta lys selv om fremsiden er dekket med snø. Når baksiden får sollys, varmes panelet opp og snøen på fremsiden sklir av.

Effektiviteten på solceller øker når det er kaldt, med cirka 0,3% per grad under 20 grader. Solrike dager med -20 grader kan gi høy strømproduksjon.